Sähän voisit...

Julkaistu: 30.03.2016

Kun aloittelee isoa projektia, on joskus hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä tällaisessa taiteen tekemisen ammatissa ylipäänsä motivoi ja kantaa. Yksi tekijä varmaan on luottamus.

Sen rooli nousi mieleeni viime syksynä, kun vietimme luokkakokousta yli 30 vuotta sen jälkeen, kun olimme olleet Jyväskylässä musiikkiluokilla, joita luotsasi opettajamme Torsten Lindfors. Kun kokouksessa kerroimme muistojamme, minun mieleeni nousi tapaus aivan musiikkiluokkaurani alkuvaiheista.

Olin 9-vuotias 3. luokkaa aloitteleva poika. Olin aloittanut viulunsoiton opiskelun Jyväskylän Konservatoriossa paria viikkoa aikaisemmin, enkä kiinalaisesta viulustani saanut vielä ulos kuin surkeaa kitinää. Torsten Lindfors kokosi meistä "musiikkiluokkien B-orkesteria" ja koesoitatti jokaisen yksi kerrallaan. Muistan vielä, miten huolestunut ja häpeissänikin olin soittoni ilmeisestä vaatimattomuudesta. Ja mitä siitä sanoi Lindfors? Aika ratkaisevat sanat: "Tuon korkeimman, e-kielen saat soimaan niin hyvin, että sähän voisit mennä ykkösviuluun." Siitä se lähti. B-orkesterista tie vei aikanaan A-orkesteriin, B-kuorosta A-kuoroon, viulunsoittoa enemmän alkoi vähitellen kiinnostaa säveltäminen, ja niin edelleen. Mutta tuo varhain kylvetty luottamuksen siemen oli todella tärkeä.

Saman tapaiset muiden muusikkojen signaalit luottamuksesta ovat tässä työssä olleet koko ajan tärkeitä. Yksi tällainen viesti oli Esa Ruuttusen puhelinsoitto kolmisen vuotta sitten: Esa ehdotti että säveltäisin hänelle oopperan Lars Levi Laestadiuksesta. Ajatus tuntui todella oudolta, mutta jotain samaa mutkatonta luottamusta kysymyksestä läikähti, kuin Linssin repliikistä kauan sitten. Ei muuta kuin hihoja käärimään.

Jyrki Linjama