Virallinen teosesittely

Julkaistu: 24.01.2017

Festivaali pyysi ytimekästä teosesittelyä, mainosesitteeseen. Julkaistaan se nyt samalla tässä, yleissilmäyksenä kirkko-oopperaani.

Lajityypiltään Kolme kirjettä Laestadiukselle liittyy uninäytelmän perinteeseen: se ”tapahtuu” hetkeä ennen Laestadiuksen kuolemaa, silmänräpäyksen kestävän tajuttomuuskohtauksen aikana. Läsnä on paitsi herätysjohtajan koko elämä, myös oma aikamme kolmen kirjeen kautta. Kirkko-ooppera ei etene kronologisesti, vaan temaattisesti: ensimmäisessä näytöksessä aiheena on kulttuuri, toisessa nainen ja kolmannessa lapsi.

Laestadiuksen omasta elämästä nousee esiin ennen muuta vahvoja, kauniita ja valoisia puolia: kasvitiede, rakastuminen ja hengellinen uudistuminen. Nämä kokemukset törmäytetään nykylestadiolaisuuden pimeimpiin puoliin, kun Laestadiukselle kirjoittavat naiset, jotka ovat kokeneet uskonyhteisönsä harjoittamaa kulttuurivandalismia, hengellistä väkivaltaa ja seksuaalista hyväksikäyttöä. Mitä tästä törmäyksestä syntyy? Mikä elämässä ja kuolemassa viime kädessä kantaa?

Teos on samalla kuolinmessu, requiem, erämaan profeetalle. Messun ”toimittaa” Sofia: enkeli, viestinviejä ja saattaja. Lars Levin osassa on Esa Ruuttunen. Sofian roolin laulaa Laura Mäkitalo, joka samalla antaa äänen monille naisille: äidille, tyttärelle, Brita-Kajsa -vaimolle, Lapin Marialle, sekä kolmelle nykynaiselle: Ailalle, Liisalle ja Maijalle.

Jälkikommenttina edelliseen: säveltäjän ammatin kummallisuuksin kuuluu velvollisuus laatia tämän tapaisia ”teosesittelyjä”. Kuukausia tai tässä tapauksessa puolitoista vuotta saattaa kulua työstäessä sävellystä, joka parhaassa tapauksessa sitten on rikaspiirteinen ja monikerroksinen: siitäkö pitää laatia parin lauseen mittainen sanallinen yhteenveto? Tekijä itse on tekemistensä suhteen usein toivottoman likinäköinen, ja hänen kommenttinsa teoksistaan ovat jo siitä syystä usein epäluotettavia, puhumattakaan taipumuksesta turhamaisuuteen, kaunisteluun ja niin edelleen.

Toisaalta: kaikenlaisia kommentteja ja pohdiskeluja tässä on kirjoiteltu jo kuukausia ihan vapaaehtoisesti ja omasta aloitteesta. Minulle on tärkeää yrittää käyttää kieltä oikein ja tarkasti. Toivottavasti tämäkin teosesittely onnistuu tätä tavoitetta kohti kurottumaan.