Lohtajan kikkomusiikkijuhlat

MATKA JUURILLE Esiintyjät

Kesän 2018 taiteilijat ja esiintyjät


Ralf Gothoni - Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri - Vaasan kaupunginorkesteri - Mari Palo - Hannu Niemelä - Aki Alamikkotervo - Eero Erkkilä - Lasse Erkkilä - Juhani Lamminmäki - Keski-Pohjanmaan kamarikuoro - Maksetut viulut - Lohtajan srk:n lapsikuoro - Mari Kätkä - Ritva Göös - Sampo-Elias Asikainen - Lapsikuoro Sävelsäkki......

Ralf Gothóni

Ralf Gothónilla on maailmanlaajuinen ura pianistina, kamarimuusikkona ja kapellimestarina. Hän on tunnettu kokonaisvaltaista muusikkoutta korostavana muusikkona. Gothóni on esiintynyt merkittävimmillä musiikkifestivaaleilla sekä useiden tunnetuimpien orkestereiden solistina. Hän esiintyy usein kaksoisroolissa solisti-kapellimestarina, jota pitää parhaana muotona kamarimusiikilliselle yhteistyölle orkesterien kanssa.
Gothóni on kantaesittänyt toista tusinaa pianokonserttoa; mm. vuonna 2004 Sir John Tavenerin ”Pratirupa” konserton Lontoossa säveltäjän 60-vuotis juhlakonsertissa. Levytyksiä on kertynyt noin 100 eri kansainvälisille yhtiöille.
Legedaarisen English Chamber Orchestra'n pääkapellimestarina hän toimi 2000-09. 2001–06 hän toimi Northwest Chamber Orchestra'n, Seattle, musiikillisena johtajana, vuodesta 2004 myös Deutsche Kammerakademien päävierailijana.
Gothóni on aktivoinut taidemusiikkitapahtumia maissa, joissa länsimainen musiikki on nousussa. 1990-luvulla hän oli Pekingin ”Kielletyn kaupungin musikkijuhlat” alkuunpanija ja sen taiteellinen johtaja. Vuonna 2007 hän aloitti yhteistyön Savonlinnan musiikkiakatemian ja Kairon Oopperan kanssa. Samankaltainen ”homeopaattinen rauhantyö musikaalisin pillerein“ on alkanut Kairon lisäksi 2012 Aserbaijanissa ja Turkissa sekä 2015 Jordaniassa. Gothóni on tukenut musiikillista toimintaa myös Etelä-Afrikassa.
Kamarimusiikin professorina hän on toiminut seitsemässä eurooppalaisessa korkeakoulussa sekä pitänyt mestarikursseja ympäri maailmaa. Viime vuosina hän on kuulunut myös merkittävimpien musiikki kilpailujen tuomaristoon.
Gothónin kirjalliseen tuotantoon kuuluu mm. 3 essee-kokoelmaa. Hänen tärkeimpiä sävellyksiä ovat 3 kamarioopperaa, alttoviulukonsertto, kamarikantaatti viululle, pianolle ja jousille sekä kamarimusiikkia ja lauluja.
1994 Gothónille myönnettiin amerikkalainen Gilmore-Award, eräs klassisen musiikin suurimmista palkinnoista. Itävallan kulttuuriministeriö myönsi hänelle Schubert-mitalin vuonna 1978 ja vuonna 2012 Espanjan kuningatar Sofia palkitsi hänet taiteellisista ja pedagogisista ansioista.

Mari Palo


Mari Palo on opiskellut laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Sirkka Haaviston johdolla ja vuodesta 1996 Marjut Hannulan oppilaana Sibelius-Akatemian laulumusiikin osastolla, jolta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2008.
Opintojen jälkeen hän on työskennellyt Hannulan lisäksi Tim Richardsin kanssa. Liedopintoja Palo on harjoittanut mm. Elisabeth Schwarzkopfin, Hartmut Höllin, Mitsuko Shirain ja Ilmo Rannan johdolla. Lappeenrannan laulukilpailussa 1999 Palo sai kolmannen palkinnon sekä Yleisradion erikoispalkinnon ja vuonna 2001 hän tuli toiseksi Merikanto-laulukilpailussa.
Mari Palo on konsertoinut useimpien suomalaisorkestereiden solistina mm. Esa-Pekka Salosen, Leif Segerstamin, Mikko Franckin ja Juha Kankaan johdolla. Kotimaan lisäksi Palo on konsertoinut Tanskassa, Ranskassa, Belgiassa, Japanissa, Unkarissa, Englannissa, Yhdysvalloissa sekä orkesterin solistina että liedlaulajana.
Suomen Kansallisoopperassa Palo on vieraillut säännöllisesti vuodesta 1999.
Hänen roolejaan ovat mm. Taikahuilun Pamina, Figaron Häiden Kreivitär ja Barbarina (Mozart), Carmenin Micaëla ja Frasquita (Bizet), La Bohèmen Musetta, La Rondinen Bianca (Puccini), Adriana Materin Refka (Saariaho), Isän Tytön Vera (Kortekangas), Robin Hoodin Marian (Linkola), Ovelan Ketun Kettu (Jancek), The Rake’s Progressin Anne Trulove (Stravinsky), Indigon Myrna (Kivilaakso ja Toppinen).
Mari Palo on vieraillut myös useissa suomalaisissa alueoopperoissa, pienemmissä oopperaseurueissa ja Savonlinnan Oopperajuhlilla. Anna Karenina nimirooli (Uspenski), La Traviatan Violetta (Verdi), Alvilda in Abon Alvilda (Badia), Kuninkaan Sormuksen Regina von Emmeritz (I. Kuusisto), Taipaleenjoen Kirsti (I. Kuusisto), Eukko -pidättekö vainajista? Tyttö (Koskinen), Madame de Saden Anne (Koskinen), Voi Vietävä! Orava (Lintinen), Fitness-kevytoopperan Barbi (Lintinen), Koirien Kalevalan Tytti (J.Kuusisto), Hui Kauhistus! Neiti Sipsu (Linkola), Seitsemän Koiraveljeksen Venla (Fagerudd), Abelard ja Heloïsen Heloïse (Sivén), Iloisen lesken Hanna Glavari (Lehr), Hannun ja Kerttun Hannu (Humperdinck), Carmenin Micala (Bizet).
Palo on vieraillut myös Den Norske Operassa Oslossa ja Leipzigin oopperassa. Kaudella 2016–2017 Palo vierailee Suomen Kansallisoopperan lavalla Kreivittären ja Micalan rooleissa.
Mari Palo on kantaesittänyt ja levyttänyt Aulis Sallisen teoksen Barabbas dialogeja. Hän laulaa myös Helsingin kaupunginorkesterin levytyksellä Sallisen oopperasta Kuningas lähtee Ranskaan. Palo on tullut tutuksi myös Finlandia Recordsin julkaisemilla soololevyillä “Illan varjoon himmeään” (2003) sekä “Mari Palo” (2005). Mari Palo vierailee myös Vantaan Viihdeorkesterin joululevyllä “Joulun Hohde” (2006 Ondine).

Aki Alamikkotervo

Tenori ja laulunopettaja Aki Alamikkotervo on syntynyt Tervolassa v. 1962. Hän on ollut kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperaan vuodesta 1999. Alamikkotervo opiskeli Oulun konservatoriossa ja suoritti laulunopettajalinjan jatkotutkinnon vuonna 1993. Alamikkotervo on opiskellut myös Italiassa Paolo Silverin johdolla.
Alamikkotervo on vieraillut myös suomalaisissa alueoopperoissa, Ruotsin kuninkaallisessa oopperassa Tukholmassa, Moskovan Novaja-oopperassa, Wienissä ja Savonlinnan oopperajuhlilla vuodesta 1997. Keväällä 2005 Alamikkotervo vieraili Kansallisoopperan kanssa Pietarin Mariinski -teatterissa. Porin oopperassa Aki Alamikkotervo on esiintynyt viimevuosina mm. Ryöstö Seraljista ja Don Giovanni oopperoissa. Vierailuja Porin oopperaan on suunnitteilla myös tuleville vuosille.
Vuonna 1989 Alamikkotervo voitti kolmannen palkinnon Timo Mustakallio -laulukilpailussa. Vuonna 1997 hänet nimettiin Vuoden oopperasolistiksi.
Levytyksiä mm. Radion sinfoniaorkesterin kanssa, Turun filharmonisen orkesterin kanssa, Sinfonia Lahden kanssa sekä Luosto -sinfonia Sinfonia Lahden ja Lapin kamariorkesterin kanssa. Alamikkotervo esiintyy säännöllisesti oratorioiden ja passioiden solistina.

Hannu Niemelä


Hannu Niemelä on suorittanut Sibelius-Akatemiassa kanttori-urkurin, laulunopettajan ja oopperalaulajan tutkinnot sekä lauludiplomin ja pitänyt ensikonserttinsa 1983.
Hän on ollut kiinnitettynä Sveitsissä Zrichin Oopperan studioon ja Saksassa Badenin ja Mainzin Valtionteattereihin sekä Dortmundin Oopperaan vuosina 1984 -2002. Sen jälkeen ura on jatkunut ”freelancerina”. Hän on laulanut Savonlinnan Oopperajuhlilla 1980 -2007 ja Suomen Kansallisoopperassa vakituisena solistivierailijana vuodesta 1993 lähtien. Lisäksi hän on tehnyt ooppera – ja konserttivierailuja useimmissa Euroopan maissa sekä USA:ssa, Japanissa, Meksikossa, Keniassa ja Israelissa.
Hannu Niemelän ohjelmistoon kuuluu n. 130 oopperaroolia, joiden joukossa ovat mm. lähes kaikki Mozartin , Verdin ja Wagnerin isot baritoniroolit sekä useita merkittäviä modernin oopperan rooleja. Niemelän keskeistä konserttiohjelmistoa ovat sekä Lied että hengellinen musiikki.
Hannu Niemelä toimi Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlien taiteellisena johtajana 1988 -95. Hänet valittiin Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taiteilijaksi 1999. Syksystä 2014 lähtien Hannu Niemelä on toiminut laulutaiteen lehtorina Sibelius-Akatemiassa.

Lasse Erkkilä

Lasse Erkkilä on opiskellut kirkkomusiikkia ja urkujensoittoa Sibelius-Akatemiassa suorittaen kanttori-urkurin tutkinnon, urkudiplomin ja sekä urkujensoiton opettajan tutkinnon. Ensikonserttinsa hän soitti Helsingissä vuonna 1979 ja on sen jälkeen konsertoinut eri puolilla Suomea sekä myös muissa pohjoismaissa. Lasse Erkkilä toimi Espoonlahden seurakunnan urkurina vuoteen 2000, jonka jälkeen hän siirtyi Kirkon koulutuskeskukseen kirkkomusiikin kouluttajaksi. Hän toimi pitkään myös Sibelius-Akatemian urkujensoiton ja jumalanpalvelussoiton tuntiopettajana sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Tällä hetkellä hän nauttii eläkeläisen vapaudesta.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) on toiminut ammattiorkesterina vuodesta 1989. Orkesterin perusti Juha Kangas vuonna 1972, ja hän toimi sen taiteellisena johtajana vuoden 2008 loppuun asti. Orkesterin yhtenäinen sointi ja dynaaminen iskukyky ovat pitkäaikaisen yhteistyön tulosta, ja ohjelmisto kattaa musiikin aikakaudet barokista nykyaikaan. Erityisesti aikamme suomalaisen musiikin lähettiläänä KPKO on tehnyt tärkeää työtä. Monikymmenvuotinen yhteistyö nimikkosäveltäjän Pehr Henrik Nordgrenin (1944–2008) kanssa oli poikkeuksellisen hedelmällistä, ja yhteydet pohjoismaisiin ja Baltian maiden nykysäveltäjiin ovat olleet tiiviitä. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on kantaesittänyt n. 160 teosta, joista suuri osa on omia tilauksia. Kunniakapellimestari Juha Kankaan johdolla orkesteri on levyttänyt yli 60 äänilevyä. Orkesteri esiintyy säännöllisesti musiikkijuhlilla kotimaassa ja ulkomailla, ja se on tehnyt ulkomaankiertueita ja -vierailuja Euroopan maiden lisäksi myös Japaniin ja New Yorkiin. Kesällä 2017 orkesteri vieraili Wrzburgin maineikkailla Mozart-festivaaleilla Saksassa. Vuonna 1993 orkesterille myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto. Vuonna 1995 orkesteri ja kapellimestari Juha Kangas vastaanottivat Teoston Luomus-palkinnon ja vuonna 1998 Suomen Säveltäjät ry:n Madetoja-palkinnon sekä Yleisradion Vuoden levy -palkinnon. Vuonna 1999 orkesteri sai Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajien Janne-palkinnon ja 2004 orkesterin ja Tampere Filharmonian yhteinen Vasks-levy sai kansainvälisen Cannes Classical Vuoden levy -palkinnon. Sakari Oramo aloitti Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin taiteellisena johtajana syksyllä 2013. KPKO:n ja Oramon levy-yhtiö Alballe tekemä levytys C. Ph. E. Bachin sinfonioista 1–6 palkittiin Emmalla kategoriassa Vuoden klassinen albumi 2014. Sama levy oli ehdokkaana BBC Music Magazine Awards vuoden levyksi. Myös KPKO:n ja Oramon levy ”Favourite English Strings” oli Emma-ehdokkaana vuonna 2016. Samassa kisassa kilpaili tänä vuonna KPKO:n ja kunniakapellimestari Juha Kankaan levy ”Dedicated to”.

Vaasan Kaupunginorkesteri

Vuonna 1930 perustetussa Vaasan kaupunginorkesterissa soittaa 31 muusikkoa.Työ- ja konserttipaikkana toimii Vaasan kaupungintalo aivan Vaasan keskustassa. Tammikuusta 2016 lähtien orkesterin ylikapellimestarina on toiminut James Lowe.
Perinteisten konserttien lisäksi orkesteri tekee säännöllisesti koululaiskonserttikiertueita Vaasassa ja sen lähikunnissa.
Vaasan kaupunginorkesterilla esiintyy myös musiikkijuhlilla mm. Ilmajoen ja Korsholman Musiikkijuhlilla sekä Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla.
Vaasan kaupunginorkesteri tekee oopperayhteistyötä Vaasan Oopperasäätiön ja Vaasan kaupunginteatterin kanssa.
Vaasan orkesteri pitää yhteiskonsertteja Seinäjoen kaupunginorkesterin kanssa.Yhteiskonsertteja on ollut myös Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin, Umeå Symfoniorkesterin ja Pori Sinfoniettan kanssa.
Joka viides vuosi kaupunginorkesteri on toiminut kansainvälisen Jorma Panula Kapellimestarikilpailun järjestäjänä yhteistyössä Viljo ja Maire Vuorion säätiön kanssa.
Ulkomaan kiertueilla orkesteri on käynyt Yhdysvalloissa, Italiassa, Kyproksella, Virossa, Norjassa, Ruotsissa, ja Islannissa.

Maksetut Viulut


Maksetut Viulut on ammattimuusikoista koostuva uniikki yhtye, jonka omaleimainen groovaava folk soi suoraan sydämestä.
Tunteikkaat ja freesit sovitukset rakkaista hengellisistä lauluista ovat ihastuttaneet kuulijoita jo yli viiden vuoden ajan.
Maksettujen Viulujen keikat ovat poikkeuksellisen mukaansatempaavia, ja konserteista nauttivat kaikenikäiset kuulijat. Yhtye on julkaissut kaksi täyspitkää albumia, ”Joululevy” (2016) sekä ”Maksetut Viulut” (2015).
Maksetuissa Viuluissa soittavat: Elina Grekula, Henna-Maria Harju, Ossi Mäki-Reini, Samuel Lindell, Neea Lamminmäki ja Sirpa Luoma


Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron kotipaikka on Kokkola, mutta laulajia on mukana myös ympäröivästä maakunnasta. Vuonna 1987 perustettu kuoro toimii tiiviissä yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Konservatorion sekä Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun Hyvinvoinnin ja kulttuurin yksikön kanssa. Kamarikuoron tavoitteena on esittää tasokkaasti sellaista musiikkia, jota Keski-Pohjanmaalla ei muuten juuri kuultaisi. Kamarikuoron normaali vahvuus on 35 laulajaa, ja suuri osa laulajista on pitkälle edenneitä musiikin ammattilaisia, opiskelijoita ja laulunharrastajia. Kuoron ohjelmistoon kuuluu musiikkia keskiajalta nykypäivään, maallista ja hengellistä musiikkia, kansanlaulusovituksia ja viihdesävelmiä sekä sekakuorolaulun helmiä barokista romantiikkaan.
Omien konserttien lisäksi kuoro on tehnyt runsaasti yhteistyötä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa varsinkin J.S. Bachin sekä W.A. Mozartin suurten kuoroteosten esityksissä. Kuoro palkittiin parhaasta tulkinnasta Unkarin Vivace-kuorofestivaaleilla v. 2002 ja Tampereen Sävel-katselmuksessa v. 2003 kolmella hopealeimalla.
Keski-Pohjanmaan Kamarikuoroa on johtanut vuodesta 2002 lähtien Marita Kaakinen (e. Pasanen s.1976). Hän toimii laulun- ja kuoronjohdon opettajana Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa. Kaakinen on opiskellut kuoronjohtoa Magdolna Spanyin, Heikki Liimolan ja Kari Pappisen johdolla. Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron lisäksi Kaakinen johtaa naiskuoro Merikosken Laulua (Oulu), Jokilaaksojen Oratoriokuoroa ja Nivalan Oopperakuoroa. Hän laulaa Klemetti-Opiston Kamarikuorossa ja lauluyhtye Naavassa.

Mari Kätkä


Mari Kätkä (s.1973) Muusikko, musiikkipedagogi, MuM (2003) Sibelius-Akatemian Musiikkikasvatuksen osastolta. Toiminut harmonikan soittajana ja laulajana useissa eri kokoonpainoissa useiden eri artistien kanssa mm. Susanna Haavisto, Eija Ahvo, Jukka-Pekka Palo. Tehnyt lastenmusiikkia useissa eri yhtyeissä mm. Kolme Blondia, Laululaukku, Kätkä & Kesälä duo, Hilla ja Liisi.
Toiminut teatterikapellimestarina ja -korrepetiittorina mm. Suomen Kansallisteatterissa ja Helsingin Kaupunginteatterissa. Opettanut musiikkia ja äänenkäyttöä mm. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa. Kouluttanut esiintymistekniikkaa, kohtaamista, vuorovaikutustaitoja musiikin avulla mm. Metropolia, Oulun, Lahden ja Centria-ammattikorkeakouluissa sekä Lahden hoivayhteisöissä.
Vuosina 2011-2013 toiminut myös Konserttikeskus ry:n EU-rahoitteisen osallistavaa musiikkitoimintaa kehittävän Musiikki elämään -hankkeen projektikoordinaattorina.

Ritva Göös

Ritva Göös valmistui musiikinmaisteriksi ja A-kanttoriksi Sibelius-Akatemiasta Kuopion koulutusyksikössä. Myöhemmin hän on täydentänyt opintojaan Sibelius-Akatemiassa Helsingissä suorittaen urkujensoiton A-tutkinnon Markku Hietaharjun johdolla v. 1999. Laulunopettajaksi hän valmistui v. 1997 Keski-Pohjanmaan konservatoriosta opettajanaan Sirkka Haavisto. Kuoronjohtoa hän opiskeli Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa vuosina 2007-08 ja suoritti kuoronjohdon B-tutkinnon Marita Pasasen johdolla.
Ritva Göös on toiminut Kokkolan suomalaisen seurakunnan johtavana kanttorina vuodesta 1987 lähtien vastaten mm. seurakunnan monipuolisesta konserttitoiminnasta.

Sampo-Elias Asikainen

Sampo-Elias Asikainen on 21-vuotias Kouvolan Valkealasta lähtöisin oleva baritoni. Asikainen aloitti musiikinopintonsa viulunsoitolla vuonna 2003 Pohjois-Kymen Musiikkiopistossa. Lauluopintonsa Asikainen aloitti Seppo Kuopan johdolla vuonna 2011 jatkaen opintojaan Savonlinnan Taidelukiossa Chieko Okabe-Silvastin johdolla.
Nykyään Asikainen opiskelee laulua Sirkka Haaviston sekä Mari Palon johdolla Centria Ammattikorkeakoulussa Kokkolassa. Asikainen on tehnyt aiemmin Taikahuilun 2. Haarniskoidun miehen roolin Kokkolassa sekä Ilkka Kuusiston Aino Ackt-oopperan Santarmin. Tulevana kesänä Asikainen debytoi Savonlinnan Oopperajuhlakuorossa.

Lapsikuoro Sävelsäkki

Sävelsäkki on kaikille laulusta innostuneille 4-12-vuotiaille tarkoitettu kuoro. Sävelsäkki toimii Keski-Pohjanmaan konservatorion alaisuudessa ja kuorolla on myös omat produktiot mahdollistava vanhempainyhdistys. Sävelsäkki toimiikin innokkaana uuden lastenmusiikin tilaajana ja esittäjänä sekä suosii poikkitaiteellista ilmaisua tuotannoissaan yhteistyötahojen kuten Lasten ja nuorten kuvataidekoulu sekä Keski-Pohjanmaan konservatorio ja balettiopisto myötavaikutuksella. Kuoron viimeisin produktio oli Suomi 100 juhlavuoteen liittyvä, itse valmistettu musiikkisatu "Laulu joutsenen aarteesta" yhdessä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa. Sävelsäkki on perustettu vuonna 2004 ja kuoroa ohjaa sekä produktioiden tuottajana toimii musiikkipedagogi Vuokko Korva. Sävelsäkki sukeltaa kolmenkymmenen laulajan voimin pelastamaan Joonaa valaan vatsasta ja kutsuu samalla uusia laulajia mukaan toimintaansa syyskaudelle 2018 kohti "lapset säveltävät lapsille" - tuotantoaan!
 • Sampo-Elias Asikainen (kuva: Sonja Behm)
  Sampo-Elias Asikainen (kuva: Sonja Behm)
 • Ritva Gs
  Ritva Gs
 • Lapsikuoro Svelskki
  Lapsikuoro Svelskki
 • Eero Erkkil
  Eero Erkkil
 • Lasse Erkkil
  Lasse Erkkil
 • Vaasan Kaupunginorkesteri
  Vaasan Kaupunginorkesteri
 • Aki Alamikkotervo
  Aki Alamikkotervo
 • Hannu Niemel
  Hannu Niemel
 • Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (Kuva: Ulla Nikula)
  Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (Kuva: Ulla Nikula)
 • Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro
  Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro
 • Mari Ktk (Kuva: Eleonoora Mikkola)
  Mari Ktk (Kuva: Eleonoora Mikkola)
 • Maksetut Viulut
  Maksetut Viulut
 • Ralf Gothoni
  Ralf Gothoni
 • Juhani Lamminmki
  Juhani Lamminmki
 • Mari Palo (Kuva: Kira Gluschkoff)
  Mari Palo (Kuva: Kira Gluschkoff)
 • Suomen ev.lut. kirkko - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan seurakuntayhtym - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Lohtajan seurakunta - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan kaupunki - Kirkkomusiikkijuhlien tukija