Lohtajan kikkomusiikkijuhlat

PALUU TULEVAISUUTEEN Esiintyjät

Kesän 2017 taiteilijat ja esiintyjät


Timo Alakotila
Timo Alakotila (synt. 1959) valmistui vuonna 1992 Helsingin Pop/Jazz-konservatoriosta pääaineenaan sävellys. Alakotila vaikuttaa tällä hetkellä muusikkona seuraavissa yhtyeissä: JPP, Troka, Nordik Tree, Folkbarokkiyhtye Sama, Duo Johanna Juhola-Timo Alakotila, Maria Kalaniemen yhtye, May Monday, Tango-orkesteri Unto, Luna Nova, Terhi Puronahon trio, Pianoilla-duo Anna-Karin Korhosen kanssa sekä T for Three. Hänen instrumenttejaan ovat piano ja harmooni. Hän toimii opettajana Sibelius-Akatemiassa ja Pop/Jazz-konservatoriossa Helsingissä, vierailevana opettajana Limerickin yliopistossa, Viljandi kulturkollegessa sekä Joensuun ja Kokkolan ammattikorkeakouluissa. Lue lisää: www.timoalakotila.com

Maria Kalaniemi
Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi on kansainvälisen huipputason muusikko ja lisäksi lahjakas, omaleimainen säveltäjä. Hän nousi kansallisen tason huomioon vuonna 1983 voitettuaan ensimmäisen Kultainen Harmonikka-kilpailun Ikaalisissa. Hän aloitti opintonsa Sibelius-Akatemiassa samaisena vuonna kuuden ensimmäisen kansanmusiikkiopiskelijan joukossa. Kalaniemi on tehnyt parin vuosikymmenen aikana mittavan uran koti- ja ulkomailla uudistaen käsitystä harmonikasta ja sillä soitettavasta musiikista.

Maria Kalaniemi on monista musiikkityyleistä oman hyvin persoonallisen ilmaisunsa kehittänyt taiteilija, joka on nuossut yhdeksi kaikkein arvostetuimmista muusikoista maassamme. Kalaniemen luoma lyyrisen herkkä ja intensiivinen soittotyyli on saanut uskollisen kuulijakunnan eri puolilla maailmaa. Hänen soittotyyliään on kuvattu osuvasti suomalaiseksi haitarifadoksi. Lue lisää: http://www.mariakalaniemi.com/

Meeri Pulakka
Kokkolalaissyntyinen sopraano Meeri Pulakka viimeistelee maisteriopintojaan sekä Wienin Universität für Musik und darstellende Kunst –yliopiston oopperaluokalla että Sibelius-Akatemiassa Marjut Hannulan johdolla. Hän on osallistunut mm. Soile Isokosken, Anne Sofie von Otterin ja Barbara Hanniganin mestarikursseille.

Pulakka on esiintynyt suomalaisten orkestereiden, kuten Kamariorkesteri Avanti!:n ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin solistina ja konsertoinut mm. Villa Lantessa Roomassa. Hän on laulanut useita rooleja Sibelius-Akatemian ja Wienin musiikkiyliopiston oopperaproduktioissa; viimeisimpänä Vitellian roolin Mozartin La Clemenza di Tito -oopperassa. Pulakka esittää säännöllisesti nykymusiikkia ja on laulanut sekä Timo Mustakallio -laulukilpailun että Kangasniemen laulukilpailun finaalissa.

Pétur Sakari
Pétur Sakari (s.1992), urkutaiteilija ja yksi Suomen mielenkiintoisimmista instrumentalisteista. Hän aloitti musiikkiopintonsa kolmen vuoden ikäisenä sellistinä, opettajanaan Anja Maja. Pian tämän jälkeen Pétur innostui myös uruista, kuultuaan ensimmäisen urkukonserttinsa ikinä. Kun koitti paluu kotiin, hän istuutui pianon ääreen ja alkoi potkia soittimen etulevyä - jalkio nimittäin puuttui, eikä sointimaailmakaan vastannut ihan viimeksi kuultua. Pian kävi selväksi, että kotiin oli hankittava myös urut. Näin musiikin tekeminen jatkui kahdella soittimella. Pitkään kestäneen opettajan etsimisen jälkeen Pekka Suikkanen halusi ennakkoluulottomasti ottaa oppilaakseen 8-vuotiaan pikkupojan. Neljän vuoden jälkeen hän siirtyi Tuomas Karjalaisen oppilaaksi, jonka opeissa hän on Suomessa ollut aina näihin päiviin asti. Vuonna 2005 Pétur aloitti sello-opinnot Helsingin Konservatoriossa Sami Mäkelän luokalla. Opettaja on pysynyt samana näihin päiviin asti, ja opintoja on täydennelty aina säännöllisin väliajoin eri mestarikursseilla.

Pétur antoi ensikonserttinsa urkurina 13-vuotiaana (2005), jonka jälkeen hänet kutsuttiin saman tien Turun urkujuhlille "Vuoden nuori taiteilija"- tittelillä. Pian hänet nimettiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi myös Lahden kansainväliselle urkuviikolle (2009), Pori Organ kansainväliselle urkufestivaalille (2010) ja myös Turun Tuomiokirkon vuoden taiteilijaksi (2010). Pétur Sakari teki ensimmäisen opintomatkansa Pariisiin Kalevi Kiviniemen ohjauksessa vuonna 2009 - Kiviniemi onkin ollut Péturin tärkein suomalainen tukija ja tiennäyttäjä. Pétur on aktiivinen esiintyjä Suomessa, mutta konsertoi enenevissä määrin myös ulkomaisilla festivaaleilla sekä soolokiertueilla. Hän on esiintynyt myös orkesterisolistina, mm. Sinfonia Lahti, Turun filharmoninen orkesteri sekä Pori Sinfonietta. Hän tekee jatkuvasti musiikkia myös duona trumpetisti Jouko Harjanteen sekä panhuilisti Stefan Stanciun kanssa. Lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä myös lukuisten muiden taidealojen huippuosaajien kanssa, näistä mainittakoon esimerkiksi tanssija-koreografi Jorma Uotinen. Lue lisää: http://www.petursakari.com

Club For Five
Suomen parhaimmistoon kuuluva a cappella -lauluyhtye Club For Five tunnetaan energisistä esiintymisistään sekä innovatiivisesta lähestymistavastaan laulamiseen. Yhtye rikkoo toisinaan mielikuvia siitä, mitä kaikkea ihmisäänellä voikaan tehdä. ‘Clubin’ musiikilliset juuret ovat skandinaavisessa musiikkitraditiossa, mutta yhtyeen viiden laulajan – Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi – esittämä värikäs ja energinen musiikki sisältää vahvoja
vaikutteita mm. jazzista ja pop-musiikista. Ulkomailla esiintyessään yhtyeen ohjelmisto on useimmiten pääosin englanninkielistä, mutta konserteissa kuullaan aina myös suomalaisia sävyjä ja suomenkielistä musiikkia – laulaapa yhtye toisinaan jopa kiinaksi, venäjäksi ja saamen kielelläkin.

Club For Five on ryhmä, joka rakastaa laulaa niin klassista kuin heviäkin saaden jokaisen esittämänsä laulun kuulostamaan luontevalta ja omaleimaiselta. Yhtye on mestari yhdistelemään eri musiikin tyylilajeja. Esimerkiksi tyylikäs jazz-harmonia muuntuu silmänräpäyksessä luontevasti nykypäivän pop-musiikiksi. Vaivaton instrumentaalinen äänenkäyttö liikkuu
sähkökitarasooloista klarinettisektioon ja rumpusetistä slap-bassoon. Yleisö rakastaa Club For Fiven kameleonttimaista ja notkeaa laulua ja musikaalisuutta sekä kykyä vaihtaa yhtäkkiä suuntaa pitäen show’n kuitenkin mielenkiintoisena ja luontevana. Yhtye on tunnettu myös virtuoosimaisesta tavastaan improvisoida lauluja yleisön antamista aiheista tehden sen jopa yleisön päättämässä tyylilajissa.

Club For Five on tehnyt lukuisia yhteistyöprojekteja myös eri orkesterien kanssa. Pitkäaikaisin yhteistyökumppani on UMO Jazz Orchestra, jonka kanssa on laulettu niin Toivo Kärjen ja Unto Monosen tangoja kuin Glenn Millerin jazz-klassikkojakin. Viime vuonna Club For Five esitti kaksi loppuunmyytyä konserttia Tamperetalossa Tampere Filharmonian kanssa Fantastic Fantasy –konsertissa, joka piti sisällään tunnettuja sävelmiä fantasiaelokuvista ja –animaatioista. Täyspäiväisen yhtyelaulamisen lisäksi
Club For Five myös kouluttaa ja pitää mestarikursseja kuoreille ja lauluyhtyeille. Club For Five kiertää säännöllisesti Suomea ja Clubin joulukonsertit ovatkin tulleet osaksi monen suomalaisen joulunalustraditiota. Club For Five on viihdyttänyt yleisöjään jo 15 vuoden ajan. Yhtye on konsertoinut ympäri maailmaa ja luonut itselleen vahvan uran yhtenä mailman
parhaista ja monipuolisimmista a cappella -ryhmistä. (Vocal band Club For Five - Biografia 2017) Lue lisää: http://www.clubforfive.fi

Juhani Lamminmäki
Juhani Lamminmäki on suomalaisen kapellimestarikunnan luotettavia edustajia. Jo varhain alkanut työskentely ammattiorkesterien kanssa ja kilpailumenestys ovat vauhdittaneet hänen uraansa paitsi kaikkialle Suomeen, myös muualle pohjoismaihin, sekä Unkariin, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Venäjälle ja Kiinaan.

Työn sinfoniaorkesterin kanssa Juhani Lamminmäki pääsi aloittamaan jo ensimmäisessä opinahjossaan Lahdessa, kun hän johti Päijät-Hämeen konservatorion orkesteria viuluopintojen ohessa. Sibelius-Akatemiassa hän opiskeli Jorma Panulan kapellimestariluokalla sekä viulunsoittoa Leena Siukonen-Penttilän ja Nachum Erlichin johdolla. Kapellimestaridiplomin hän suoritti vuonna 1987; samana vuonna hän voitti kolmannen palkinnon Tukholman pohjoismaisissa kapellimestari-kilpailuissa ja sai kiinnityksen Tapiola Sinfoniettan kapellimestariksi. Sen jälkeen hän on toiminut kapellimestarina mm. Vantaan orkesterissa ja Pori Sinfoniettassa.

Vierailevana kapellimestarina Juhani Lamminmäki on johtanut useita sinfoniaorkestereita mm.Radion Sinfoniaorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Pietarin kaupunginorkesteria ja Malmön Sinfoniaorkesteria. Lisäksi hän on työskennellyt Finlandia Sinfoniettan sekä kamariorkesteri Soli Deo Glorian kanssa ja toimiessaan Suomen Laulun taiteellisena johtajana tullut tunnetuksi suurten kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina.

Oopperaa Juhani Lamminmäki on johtanut Suomen kansallisoopperassa, Sibelius-Akatemian oopperastudiossa, Malmön musiikkiteatterissa sekä Lahden, Porin ja Vaasan oopperoissa.Tapiola Sinfoniettan kanssa Lamminmäki on tehnyt useita levytyksiä Finlandia-levymerkille ja johtanut Radion Sinfoniaorkesteria monissa nauhoituksissa.

Soli Deo Gloria
Kamariorkesteri Soli Deo Gloria on perustettu 1978. Soittajat ovat ammattimuusikoita ja musiikinopiskelijoita eri puolilta Suomea. Orkesterin perusti Kalervo Kulmala, nykyisin taiteellisena johtajana toimii Juhani Lamminmäki. Vierailevina johtajina ovat olleet mm. Eli Goren, Anders Öhrwall.

Orkesterin tarkoituksena on palvella seurakuntia esittämällä kantaatteja ja oratorioita, sekä pitämällä omia konsertteja. Kamariorkesteri Soli Deo Gloria esiintyy vuosittain ympäri Suomea ja on esiintynyt mm. Savonlinnan oopperajuhlilla, Sysmän suvisoitossa, Kirkko soikoon! -festivaalilla sekä useana vuonna Lahden kansainvälisellä urkuviikolla ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Solisteinaan Soli Deo Glorialla on ollut alansa kotimaisia ja ulkomaisia huippuja, kuten Soile Isokoski, Lilli Paasikivi, Jorma Hynninen, Oliver Latry ja Guy Bovet. Yhteistyötä on tehty myös Suomen Laulun, Helsingin kamarikuoron, Navichoruksen ja Canzonetta Novan kanssa.

Kamariorkesteri Soli Deo Gloria on kantaesittänyt useiden suomalaisten säveltäjien, kuten Olli Kortekankaan, Jyrki Linjaman, Eero Kestin ja Kaj-Erik Gustafssonin kirkkomusiikkia. Orkesterin viimeisimmät levytykset ovat Profile -levymerkillä ilmestynyt Suomalaisia virsiä ja hengellisiä melodioita jousiorkesterille, Mozartin Requiem, Johan Tillin ja Kampin Laulun kanssa tehty CD Kauneimmat Hengelliset Laulut sekä Alba-levymerkillä keväällä 2014 ilmestynyt Jyrki Linjaman kirkko-ooppera Die Geburt des Täufers.

Kamariorkesteri Soli Deo Gloria järjestää vuosittain musiikkileirin lapsille yhteistyössä Karkun evankelisen opiston kanssa ja oli myös järjestämässä kaksi kertaa Tapiolan kirkossa pidettyä Aikamme Kirkkomusiikkia – festivaalia. Lue lisää: http://solideogloria.fi/

Esa Ruuttunen
Esa Ruuttunen opiskeli aluksi teologiaa ja toimi ennen ammattilaulajan uraansa kymmenen vuoden ajan papin virassa Helsingissä Temppeliaukoin kirkossa. Työn ohessa hän suoritti loppututkinnon ja yksinlaulun diplomin Sibelius-Akatemiassa opettajanaan professori Matti Lehtinen.

Hän oli kiinnitettynä Suomen Kansallisoopperan solistina vuosina 1987-2005 sekä lauloi lähes vuosittain Savonlinnan Oopperajuhlilla yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Vuodesta 1996 lähtien hän on tehnyt laajan kansainvälisen uran oopperalaulajana, mm. Berliinissä, Münchenissä, Stuttgartissa, Wienissä, Lontoossa, Bregenzin ja Kanariansaarten musiikkijuhlilla sekä Buenos Airesissa. Konserttilaulajana hän on esiintynyt mm. Euroopassa, USA:ssa Kanadassa, Japanissa ja Venäjällä.

Esa Ruuttusen yli 50 roolin luettelossa merkittävimpiä ovat Wagnerin Lentävä hollantilainen, Alberich ja Wotan, Enescun Oedipe, Puccinin Scarpia, Tikan Luther ja Kokkosen Paavo Ruotsalainen. Esa Ruuttunen on suosittu konserttilaulaja kirkko- ja muun hengellisen musiikin alalla ja hän on tehnyt runsaasti äänitallenteita. Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden taitelijaksi Esa Ruuttunen nimettiin kesällä 2000. Hän sai samana vuonna rovastin arvon, v. 2001 Pro Finlandia–mitalin, v. 2004 Romanian valtion musiikkikomentajan arvon sekä v. 2012 Mikael Agricolan ristin. V. 2007 hänestä ilmestyi musiikkitietokirjailija Pekka Hakon kirjoittama henkilökuvateos Oopperapappi.

Laura Mäkitalo
Mezzosopraano Laura Mäkitalo valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian laulumusiikin koulutusohjelmasta Eeva-Liisa Saarisen johdolla, pääaineenaan lied- ja oratorio. Hän on valmistunut myös musiikkipedagogiksi Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulusta ja muusikoksi Keski-Pohjanmaan konservatoriosta Sirkka Haaviston johdolla. Lisäksi hän on tehnyt erikoistumisopintoja sekä musiikin solistisissa että oopperatyön opinnoissa.

Mäkitalo on osallistunut vuosien varrella useisiin laulukilpailuihin, kuten Merikanto–laulukilpailun finaaliin, kansainväliseen Sibelius-laulukilpailuun (välierä) ja Pentti Koskimies lied-kilpailun finaaliin.

Mäkitalo on esiintynyt useampana vuonna West Coast Kokkola Operan produktioissa sekä solistina että kuorossa. Hän on kuulunut Kansallisoopperan lisäkuoroon vuodesta 2010 lähtien. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa hän oli vuosina 2012–2014. Hän on esiintynyt usein NYKY Ensemblen riveissä ja esittänyt paljon nykysäveltäjien musiikkia. Mäkitalo on esiintynyt usein pianistien Ayane Matsuuran, Maritta Mannerin ja Risto Laurialan kanssa.

Alttosolistina hän on ollut seuraavissa teoksissa, Missa Brevis (W.A. Mozart), Lauda Sion (D.F. Mendelssohn), Messias (G.F. Händel) ja mezzosolistina Jouluoratorio (C. Saint-Saëns).

Mäkitalo on osallistunut Isabelle Germainen, Eiddwen Harrhyn, Soile Isokosken, Emma Kirkbyn, Anne Sofie von Otterin ja Kirsi Tiihosen mestarikursseille. Hän on opiskellut liediä Gustav Djupsjöbackan, Kiril Kozlovskyn, Peter Nelsonin, Heikki Pellisen ja Ilmo Rannan johdolla.

Senni Valtonen
Senni Valtonen (s. 1986) on monipuolinen muusikko, säveltäjä, sovittaja ja opettaja. Kanteleensoittajana hän on syventynyt kansanmusiikkiin ja improvisointiin ja esiintyy säännöllisesti sekä soolona että erityylisissä projekteissa ja kokoonpanoissa. Valtonen toimii kanttorin virassa Munkkiniemen seurakunnassa Helsingissä. Hän on työskennellyt myös tuntiopettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Tumainin yliopistossa Tansaniassa. Valtonen on tehnyt tilaussävellyksiä mm. valtakunnallisille Kirkon Musiikkijuhlille 2012 sekä Espoon piispanvihkimysmessuun 2012. Psalttamus-konserttikokonaisuutta Valtonen on viime vuosina esittänyt Timo Alakotilan sekä Maria Kalaniemen kanssa lukuisissa konserteissa ympäri Suomea. Sae-kansanmusiikkiyhtyeen kanssa hän on konsertoinut mm. Kiinassa ja Espanjassa. Keväällä 2017 Valtonen soitti Kansallisteatterin Karavaani-esityksessä. Valtoselle tunnusomaista on useiden instrumenttien, kuten puhaltimien, kosketinsoittimien sekä kanteleiden ja lyömäsoittimien hallitseminen. Hän myös opettelee jatkuvasti uusia soittimia repertuaariinsa.
 • Juhani Lamminmäki
  Juhani Lamminmäki
 • Laura Mäkitalo
  Laura Mäkitalo
 • Maria Kalaniemi
kuva: Elina Brotherus
  Maria Kalaniemi kuva: Elina Brotherus
 • Meeri Pulakka
  Meeri Pulakka
 • Petur Sakari
  Petur Sakari
 • Esa Ruuttunen
  Esa Ruuttunen
 • Soli Deo Gloria
  Soli Deo Gloria
 • Club For Five
  Club For Five
 • Timo Alakotila
  Timo Alakotila
 • Senni Valtonen
  Senni Valtonen
 • Taidenäyttely: Maan, meren anna kantaa
Kuvataiteilja Mikko Mehtälä
  Taidenäyttely: Maan, meren anna kantaa Kuvataiteilja Mikko Mehtälä
 • Suomen ev.lut. kirkko - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan seurakuntayhtymä - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Lohtajan seurakunta - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan kaupunki - Kirkkomusiikkijuhlien tukija