Oopperasäveltäjän blogi
Salamaa lukiessa
Julkaistu: 10.12.2018
Olen syntynyt vuonna 1962, eikä minulla ole 60-luvun kulttuurikonflikteista omakohtaisia muistoja. Mutta onneksi on kirjasto. Lainasin hiljan Salaman Juhannustanssit ja luin sen ensi kertaa.
Lue lisääVIRRESTÄ ON MONEEN 3
Julkaistu: 17.09.2018
Yksi tämän vuoden parhaista kokemuksistani oli toukokuussa Helsingin Alppilan kirkolla järjestetty Villivirsiä-seminaari. Mitä ihmeen Villivirsiä?
Lue lisääKUVIA KIRKOISSA
Julkaistu: 25.07.2018
Taannoin esitettiin Helsingin tuomiokirkossa modernia urkumusiikkia.
Tapahtumaan liittyi seminaari, jossa soittimen ja uuden musiikin suhdetta pohdittiin. Mieleeni jäi säveltäjä Juha T. Koskisen repliikki:
”On vaikea ottaa mitään todesta tilassa, jota hallitsee niin kiiltokuvamainen alttaritaulu.”
Jälkikirjoitus esseeseen ”Kun isoisä oopperan poltti”
Julkaistu: 14.06.2018
Kirjoitin noin vuosi sitten (1.5.2017) myönteisistä esimerkeistä vanhoillislestadiolaisesta perinteestä nousevassa taiteenharjoituksessa. Ongelmalliseen puoleen lupasin palata myöhemmin.
Lue lisääTerveisiä verstaalta
Julkaistu: 03.05.2018
On kulunut aika tarkkaan vuosi siitä, kun kävin printtaamassa kirkko-oopperani lopullisen partituurin ja stemmat. Mitä sen jälkeen on tapahtunut työpöydälläni?
Lue lisääVIRRESTÄ ON MONEEN 2
Julkaistu: 28.04.2018
Kävin alkukuusta kertomassa Laestadius-oopperasta Sibelius-Akatemian sävellysseminaarissa.
Ohtakarin karttajäkälistä ja pohjalaisesta kökkämeiningistä
Julkaistu: 08.03.2018
Vähitellen on tullut sellainen olo, että tätä viime kesänä jo kertaalleen lopettamaani blogia voisi itse asiassa jatkaa.
Lue lisääAmmattilaisuudesta
Julkaistu: 05.06.2017
Kaksi viikkoa ohjausharjoituksia on nyt takana, ja viikko vielä edessä. Ollaan vaiheessa, jossa säveltäjä voi jättäytyä taka-alalle seuraamaan muiden ammattilaisten työtä.
Synopsis
Julkaistu: 01.06.2017
Festivaalin vuodenkierrossa on nyt käsillä mm. käsiohjelmien toimittaminen. Sen merkeissä laadin oopperasta synopsiksen; julkaistaan se nyt samalla myös tässä.
Lue lisääLähdekirjallisuudesta
Julkaistu: 22.05.2017
Huomenna alkavat ohjausharjoitukset. Sitä ennen on aikaa tehdä lyhyt yhteenveto libreton lähdekirjallisuudesta.
Sontaluukku ja hiukkaskiihdytin
Julkaistu: 01.05.2017
Kirjoitin teosesittelyssäni, että kirkko-oopperani törmäyttää toisiinsa valoisia puolia Laestadiuksen elämästä ja pimeitä puolia nykylestadiolaisuudesta. Mistä moinen ratkaisu? Onko minun mielestäni nykylestadiolaisuudessa ylipäänsä mitään valoisaa?
Lue lisääPari sanaa tekstityypeistä
Julkaistu: 20.03.2017
Ensi kesänä saattaa käydä niin, että joku joutuu kirkko-oopperani libreton kanssa ymmälleen. Siksi tässä vaiheessa pari sanaa eri tekstityypeistä, sekä yleisellä tasolla että librettoani koskien, turhien väärinkäsitysten välttämiseksi.
Lue lisääVihan voimalla?
Julkaistu: 27.02.2017
1960-luvun puolivälissä julkaistiin sanomalehdessä kuolinilmoitus seuraavanlaisen tekstin kera: ”NN oli hurskas ja jumalinen mies, mutta hänen vaimonsa ja lapsensa olivat julkijumalattomia." Taustaksi: vainaja oli lestadiolainen, muu perheväki taasen körttiläisiä.
Laestadius saarnaa parannusta, mutta kenelle?
Julkaistu: 15.02.2017
Ajattelin seuraavaksi alkaa lähemmin pohtia ”virallisen teosesittelyn” eri puolia. Ensin pari huomiota oopperan aikatasoista ja Laestadiuksen positiosta suhteessa niihin.
Lue lisääVirallinen teosesittely
Julkaistu: 24.01.2017
Festivaali pyysi ytimekästä teosesittelyä, mainosesitteeseen. Julkaistaan se nyt samalla tässä, yleissilmäyksenä kirkko-oopperaani.
Lue lisääKaukainen rakkaus ja Enkeli taivaan: kirkkautta ja ryönää
Julkaistu: 06.01.2017
Joulukuuhun sisältyi tekstin ja musiikin suhteesta kaksi kokemusta, joita haluaisin kommentoida.
Lue lisääOopperaa ja maratonia, arkea ja akustiikkaa
Julkaistu: 07.12.2016
Kollegani Mikko Heiniö on kunnostautunut paitsi etevänä oopperasäveltäjänä, myös innokkaana maratonin harrastajana. Taannoisten pyöreiden vuosien merkeissä Suomen Säveltäjät ry lahjoittikin puheenjohtajalleen matkan Venetsian maratoniin. Viimeinen silta kuulemma otti koville.
Lue lisääSyksyisiä ajatuksia oopperasta ja realismista, kielistä ja metatekstistä
Julkaistu: 01.10.2016
Pohdin taannoin kielen asemaa oopperan tekemisessä sitä taustaa vasten, että voin saksankielisen esikoisoopperani jälkeen nyt säveltää oopperaa jonka keskeinen kieli on äidinkieleni suomi. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa kahdesta muusta kielen piirteestä tässä projektissa: ensinnä muiden kuin suomen kielen roolista libretossa, sitten Laestadius-oopperan metatekstistä, messutekstistä.
Lue lisääEjR in memoriam
Julkaistu: 04.08.2016
Viime viikkoon liittyy kaksi tapausta, joista haluan kirjoittaa. Vierailin ohjaaja Michael Baranin kanssa Kokkolassa, tutustuimme Lohtajan kirkkoon ja suunnittelimme projektia, samalla kun vierailimme tämän vuoden festivaaleilla. Siitä myöhemmin, koska samalla saapui uutinen Einojuhani Rautavaaran kuolemasta.
Lue lisääÄidinkieli, sydämen kieli
Julkaistu: 06.07.2016
En kaipaa pienen teatterin tunkkaista akustiikkaa ja nautin toki nykytekniikan mahdollistamasta käännöstekstien reaaliaikaisesta näyttämisestä. Mutta silti: mahdollisuudet kokea ooppera laulettuna omalla äidinkielellä ovat Suomessa olennaisesti kaventuneet, ja se on tappio. Ilmiö havainnollistuu itselleni paraikaa omassa työssäni.
Lue lisääVIRRESTÄ ON MONEEN
Julkaistu: 24.05.2016
Kirjoitin viimeksi taiteilijan vapaudesta työstää aihettaan. Vapaus merkitsee mahdollisuutta lähestyä aihetta vivahteikkaasti ja kerroksisesti. Se ei merkitse kriittisyyden hukkaamista: eettisyys ja esteettisyys liittyvät toisiinsa monin tavoin, vaikkea tämän korostaminen kovin muodikasta olekaan.
Lue lisääLaestadius-ooppera
Julkaistu: 17.05.2016
Kun nyt kerran tätä Laestadius-oopperaa sävellän, niin millainen on oma suhteeni lestadiolaisuuteen? Mistä suunnasta ja millä mielellä aihettani lähestyn? Onko nyt syntymässä lestadiolaisuutta puolustava vai vastustava teos?
Lue lisääSähän voisit...
Julkaistu: 30.03.2016
Kun aloittelee isoa projektia, on joskus hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä tällaisessa taiteen tekemisen ammatissa ylipäänsä motivoi ja kantaa. Yksi tekijä varmaan on luottamus.
Lue lisää