Lohtajan kikkomusiikkijuhlat

Oopperasäveltäjän blogi

Vuosina 2016-2018 pitämässään blogissa kesän 2017 kirkko-oopperan säveltäjä Jyrki Linjama kertoi kuulumisiaan.

Salamaa lukiessa

Julkaistu: 10.12.2018

Olen syntynyt vuonna 1962, eikä minulla ole 60-luvun kulttuurikonflikteista omakohtaisia muistoja. Mutta onneksi on kirjasto. Lainasin hiljan Salaman Juhannustanssit ja luin sen ensi kertaa.

Lue lisää

VIRRESTÄ ON MONEEN 3

Julkaistu: 17.09.2018

Yksi tämän vuoden parhaista kokemuksistani oli toukokuussa Helsingin Alppilan kirkolla järjestetty Villivirsiä-seminaari. Mitä ihmeen Villivirsiä?

Lue lisää

KUVIA KIRKOISSA

Julkaistu: 25.07.2018

Taannoin esitettiin Helsingin tuomiokirkossa modernia urkumusiikkia.
Tapahtumaan liittyi seminaari, jossa soittimen ja uuden musiikin suhdetta pohdittiin. Mieleeni jäi säveltäjä Juha T. Koskisen repliikki:
”On vaikea ottaa mitään todesta tilassa, jota hallitsee niin kiiltokuvamainen alttaritaulu.”

Lue lisää

Jälkikirjoitus esseeseen ”Kun isoisä oopperan poltti”

Julkaistu: 14.06.2018

Kirjoitin noin vuosi sitten (1.5.2017) myönteisistä esimerkeistä vanhoillislestadiolaisesta perinteestä nousevassa taiteenharjoituksessa. Ongelmalliseen puoleen lupasin palata myöhemmin.

Lue lisää

Terveisiä verstaalta

Julkaistu: 03.05.2018

On kulunut aika tarkkaan vuosi siitä, kun kävin printtaamassa kirkko-oopperani lopullisen partituurin ja stemmat. Mitä sen jälkeen on tapahtunut työpöydälläni?

Lue lisää

VIRRESTÄ ON MONEEN 2

Julkaistu: 28.04.2018

Kävin alkukuusta kertomassa Laestadius-oopperasta Sibelius-Akatemian sävellysseminaarissa.

Lue lisää

Ohtakarin karttajäkälistä ja pohjalaisesta kökkämeiningistä

Julkaistu: 08.03.2018

Vähitellen on tullut sellainen olo, että tätä viime kesänä jo kertaalleen lopettamaani blogia voisi itse asiassa jatkaa.

Lue lisää

Ammattilaisuudesta

Julkaistu: 05.06.2017

Kaksi viikkoa ohjausharjoituksia on nyt takana, ja viikko vielä edessä. Ollaan vaiheessa, jossa säveltäjä voi jättäytyä taka-alalle seuraamaan muiden ammattilaisten työtä.

Lue lisää

Synopsis

Julkaistu: 01.06.2017

Festivaalin vuodenkierrossa on nyt käsillä mm. käsiohjelmien toimittaminen. Sen merkeissä laadin oopperasta synopsiksen; julkaistaan se nyt samalla myös tässä.

Lue lisää

Lähdekirjallisuudesta

Julkaistu: 22.05.2017

Huomenna alkavat ohjausharjoitukset. Sitä ennen on aikaa tehdä lyhyt yhteenveto libreton lähdekirjallisuudesta.

Lue lisää

Sontaluukku ja hiukkaskiihdytin

Julkaistu: 01.05.2017

Kirjoitin teosesittelyssäni, että kirkko-oopperani törmäyttää toisiinsa valoisia puolia Laestadiuksen elämästä ja pimeitä puolia nykylestadiolaisuudesta. Mistä moinen ratkaisu? Onko minun mielestäni nykylestadiolaisuudessa ylipäänsä mitään valoisaa?

Lue lisää

Pari sanaa tekstityypeistä

Julkaistu: 20.03.2017

Ensi kesänä saattaa käydä niin, että joku joutuu kirkko-oopperani libreton kanssa ymmälleen. Siksi tässä vaiheessa pari sanaa eri tekstityypeistä, sekä yleisellä tasolla että librettoani koskien, turhien väärinkäsitysten välttämiseksi.

Lue lisää

Vihan voimalla?

Julkaistu: 27.02.2017

1960-luvun puolivälissä julkaistiin sanomalehdessä kuolinilmoitus seuraavanlaisen tekstin kera: ”NN oli hurskas ja jumalinen mies, mutta hänen vaimonsa ja lapsensa olivat julkijumalattomia." Taustaksi: vainaja oli lestadiolainen, muu perheväki taasen körttiläisiä.

Lue lisää

Laestadius saarnaa parannusta, mutta kenelle?

Julkaistu: 15.02.2017

Ajattelin seuraavaksi alkaa lähemmin pohtia ”virallisen teosesittelyn” eri puolia. Ensin pari huomiota oopperan aikatasoista ja Laestadiuksen positiosta suhteessa niihin.

Lue lisää

Virallinen teosesittely

Julkaistu: 24.01.2017

Festivaali pyysi ytimekästä teosesittelyä, mainosesitteeseen. Julkaistaan se nyt samalla tässä, yleissilmäyksenä kirkko-oopperaani.

Lue lisää

Kaukainen rakkaus ja Enkeli taivaan: kirkkautta ja ryönää

Julkaistu: 06.01.2017

Joulukuuhun sisältyi tekstin ja musiikin suhteesta kaksi kokemusta, joita haluaisin kommentoida.

Lue lisää

Oopperaa ja maratonia, arkea ja akustiikkaa

Julkaistu: 07.12.2016

Kollegani Mikko Heiniö on kunnostautunut paitsi etevänä oopperasäveltäjänä, myös innokkaana maratonin harrastajana. Taannoisten pyöreiden vuosien merkeissä Suomen Säveltäjät ry lahjoittikin puheenjohtajalleen matkan Venetsian maratoniin. Viimeinen silta kuulemma otti koville.

Lue lisää

Syksyisiä ajatuksia oopperasta ja realismista, kielistä ja metatekstistä

Julkaistu: 01.10.2016

Pohdin taannoin kielen asemaa oopperan tekemisessä sitä taustaa vasten, että voin saksankielisen esikoisoopperani jälkeen nyt säveltää oopperaa jonka keskeinen kieli on äidinkieleni suomi. Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa kahdesta muusta kielen piirteestä tässä projektissa: ensinnä muiden kuin suomen kielen roolista libretossa, sitten Laestadius-oopperan metatekstistä, messutekstistä.

Lue lisää

EjR in memoriam

Julkaistu: 04.08.2016

Viime viikkoon liittyy kaksi tapausta, joista haluan kirjoittaa. Vierailin ohjaaja Michael Baranin kanssa Kokkolassa, tutustuimme Lohtajan kirkkoon ja suunnittelimme projektia, samalla kun vierailimme tämän vuoden festivaaleilla. Siitä myöhemmin, koska samalla saapui uutinen Einojuhani Rautavaaran kuolemasta.

Lue lisää

Äidinkieli, sydämen kieli

Julkaistu: 06.07.2016

En kaipaa pienen teatterin tunkkaista akustiikkaa ja nautin toki nykytekniikan mahdollistamasta käännöstekstien reaaliaikaisesta näyttämisestä. Mutta silti: mahdollisuudet kokea ooppera laulettuna omalla äidinkielellä ovat Suomessa olennaisesti kaventuneet, ja se on tappio. Ilmiö havainnollistuu itselleni paraikaa omassa työssäni.

Lue lisää

VIRRESTÄ ON MONEEN

Julkaistu: 24.05.2016

Kirjoitin viimeksi taiteilijan vapaudesta työstää aihettaan. Vapaus merkitsee mahdollisuutta lähestyä aihetta vivahteikkaasti ja kerroksisesti. Se ei merkitse kriittisyyden hukkaamista: eettisyys ja esteettisyys liittyvät toisiinsa monin tavoin, vaikkea tämän korostaminen kovin muodikasta olekaan.

Lue lisää

Laestadius-ooppera

Julkaistu: 17.05.2016

Kun nyt kerran tätä Laestadius-oopperaa sävellän, niin millainen on oma suhteeni lestadiolaisuuteen? Mistä suunnasta ja millä mielellä aihettani lähestyn? Onko nyt syntymässä lestadiolaisuutta puolustava vai vastustava teos?

Lue lisää

Sähän voisit...

Julkaistu: 30.03.2016

Kun aloittelee isoa projektia, on joskus hyvä pysähtyä pohtimaan, mikä tällaisessa taiteen tekemisen ammatissa ylipäänsä motivoi ja kantaa. Yksi tekijä varmaan on luottamus.

Lue lisää
  • Lohtajan seurakunta - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Kokkolan kaupunki - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Keski-Pohjanmaan Konservatorio - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Hilla Group - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Opetus- ja kulttuurioministeriö - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Taiteen edistämiskeskus - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Suomen ev.lut. kirkko - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Bothnia Classic - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
  • Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto - Kirkkomusiikkijuhlien tukija