Lohtajan kikkomusiikkijuhlat

MEIDÄN JUHLAT Esiintyjät

Kesän 2019 taiteilijat ja esiintyjät


Johanna Försti - Esko Grundstöm - Guardia Nueva - Mikko A. Himanka - Soile Isokoski - Jokilaaksojen Oratoriokuoro - Marita Kaakinen - Janne Oksanen - Ilkka Paananen - Tero Pajunen - Mikko Vaismaa - Senni Valtonen - Raimo Vertainen...

Johanna Försti
Johanna Försti aloitti musiikillisen uransa 10-vuotiaana viulunsoitolla. Vähän päälle parikymppisenä rytmimusiikki vei mennessään ja viulistinura vaihtui laulamiseen. Johanna on laulanut useiden eri yhtyeiden ja artistien levyillä sekä toiminut lukuisien orkestereiden solistina. Muun muassa v. 2010 hän sai kunnian toimia Linnan Juhlien pääsolistina.

Seuraavana vuonna ilmestyi ensimmäisen soololevy, taiteilijanimellä Jo Stance. Johanna sävelsi ja soitti levyn yhteistyössä tuottaja/muusikko Teppo Mäkysen kanssa.

Försti on esiintynyt myös useissa TV:n musiikkiohjelmissa. Vuodesta 2007 lähtien Johanna on toiminut Tanssii Tähtien Kanssa –ohjelman toisena solistina. Kaksi vuotta sitten Johanna osallistui TähdetTähdet -ohjelmaan, sijoittuen toiseksi.

Esko Grundström
Esko Grundström (s. 1986 Raumalla) on poikkeuksellisen laaja-alainen musiikin sekatyöläinen. Muusikkona esiintyminen, musiikin kirjoittaminen ja studiotyö ovat hänelle tasaveroisia ilmaisumuotoja, kuten myös tyylillisesti kansanmusiikki, afroamerikkalainen musiikki ja länsimainen taidemusiikki. Kaikkea hänen työtään leimaa intohimo ja ennakkoluulottomuus, ja hän työskenteleekin lähinnä kantaesitysten ja uuden musiikin tuottamisen parissa.

Muusikko-Grundströmiä ovat työllistäneet mm. Suomen kansallisteatteri, Svenska Teatern, Helsingin ja Espoon kaupunginteatterit ja Konserttikeskus. Hän on sovittanut ja säveltänyt musiikkia mm. Helsingin kaupunginorkesterille ja Lapin kamariorkesterille. Hän on tuottanut Emma-palkinnolle ja -ehdokkuuksiin yltäneitä äänilevyjä, mutta laajimmalle lienevät levinneet työt monissa Rovio Entertainmentin tuotannoissa.

Koulutukseltaan Grundström on musiikin kandidaatti Sibelius-Akatemiasta pääaineenaan musiikkikasvatus. Erityisesti lapsiperheet tuntevat hänet Piippolan vaarina Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun! riveistä.

Guardia Nueva
Guardia Nueva kapellimestarinaan Raimo Vertainen
Guardia Nueva on suuri viihde- ja tango-orkesteri täynnä pauhaavaa voimaa ja suunnatonta herkkyyttä. Orkesteri perustettiin Kokkolassa vuonna 2001. Heti alusta alkaen orkesteri päätti tulisieluisen kapellimestarinsa Raimo Vertaisen johdolla tehdä töitä pitkäjänteisesti, tosissaan ja rohkeasti. Työ on tuottanut hedelmää, joten ei ole vahinko eikä sattumaa, että kuudestatoista taitavasta muusikosta koottu kokkolalaisorkesteri on noussut huimaa vauhtia kohti suomalaisen orkesteritaivaan tähdistöä.

Guardia Nuevan musiikillisena runkona on ollut tunteikas tango- ja viihdemusiikki. Argentiinalaisen säveltäjän, Astor Piazzollan, merkitys orkesterille on suuri. Orkesterin repertuaari on vuosien saatossa kasvanut argentiinalaisesta tangosta suomalaiseen viihdemusiikkiin, elektrotangoon ja musikaalisävelmiin. Kappaleet sovitetaan Guardia Nuevalle mittatilaustyönä ja sovituksissa orkesterin harmonikat, bandoneonit, jousisoittimet sekä rytmiryhmä soivat raikkaalla ja ennakkoluulottomalla otteella. Tänä päivänä viihde- ja tango-orkesteri Guardia Nueva on musiikillinen runsaudensarvi, jolla ei ole tarvetta puristua yhteen muottiin.

Guardia Nueva on kerännyt paljon kiitosta niin kriitikoilta kuin yleisöltäkin. Orkesteri on esiintynyt kapellimestari Raimo Vertaisen johdolla ympäri Suomea, ulkomaita myöten. Orkesteria on kuultu ja ihailtu jo Argentiinassa, Turkissa ja Saksassa. Orkesterin valovoimainen esiintyminen, rytmisesti ja soinnillisesti kekseliäät sovitukset, jousisoittimien ja harmonikkojen dramaattiset soinnut yhdistettynä lahjakkaiden solistien tulkintoihin, takaavat intohimoisen konsertti-illan. Guardia Nuevan solisteina ovatkin olleet kaikki Suomen keskeisimmän alan artistit.

Mikko A. Himanka
Baritoni Mikko Himanka on opiskellut laulua Keski-Pohjanmaan konservatoriossa Lasse Penttisen ja Hannu Niemelän oppilaana. Hän on täydentänyt opintojaan Emma Kirkbyn mestarikurssilla, jonka lisäksi hän on osallistunut yhtyelaulukursseille mm. Robert Hollingworthin, Teppo Lampelan ja Tuuli Lindebergin johdolla. Bassosolistina häntä on kuultu niin Mozartin ja Faurén Requiemeissa, J.S.Bachin passioissa, h-mollimessussa kuin lukuisissa kantaattikonserteissa. Oopperasolistin kokemusta on kertynyt mm. Taikahuilussa ja Jukka Linkolan Rockland-oopperassa. Mikko Himanka sai opintoihinsa vuonna 2010 Keski-Pohjanmaan kulttuurirahaston apurahan.
Kuorokokemusta Mikko Himangalle on kertynyt 20 vuoden ajalta lukuisissa eri kuoroissa ja lauluyhtyeissä. Hän on osallistunut niissä useisiin levytyksiin ja radiointeihin sekä kuorolaisena että solistitehtävissä. Hän vaikuttaa musiikin kentällä myös kriitikkona ja äänittäjänä.

Soile Isokoski
Soile Isokoski opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja piti ensikonserttinsa 1986. Vuonna 1987 hän voitti Lappeenrannan laulukilpailun, sai toisen palkinnon BBC Singer of the World kilpailussa ja voitti Elly Ameling- kilpailun sekä Tokion kansainvälisen laulukilpailun.

Kansallisoopperassa Soile Isokoski debytoi La Bohèmen Mimin roolissa ja on sen jälkeen esiintynyt menestyksekkäästi mm. Wienin, Hampurin, Berliinin ja Baijerin valtionoopperoissa, Milanon La Scalassa, Opéra Bastillessa Pariisissa, Covent Gardenissa Lontoossa ja New Yorkin Metropolitanissa. Hän on vieraillut säännöllisesti monilla kansainvälisillä musiikkijuhlilla mm. Salzburgissa, Savonlinnassa, Edinburghissa ja Orangessa ja tehnyt yhteistyötä useiden merkittävien kapellimestareiden kanssa joista mainittakoon Esa-Pekka Salonen, Seiji Ozawa, Sir Colin Davis, Bernhard Haitink, Daniel Barenboim, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Sir Simon Rattle, Valeri Gergiev, James Levine sekä Zubin Mehta.

Soile Isokoskella on laaja konserttiohjelmisto ja hän on pitänyt lukuisia liedkonsertteja mm. Wienissä, Pariisissa, Lontoossa, Berliinissä, Frankfurtissa, Münchenissä, Roomassa, Ateenassa, Tokiossa, Moskovassa, Washingtonissa ja New Yorkissa. Hän on levyttänyt useiden suomalaisten ja pohjoismaalaisten säveltäjien sekä Schubertin, Schumannin ja Richard Straussin teoksia sekä yhdessä baritoni Bo Skovhusin kanssa myös Hugo Wolfin Italialaisen laulukirjan. Lisäksi Soile Isokoski on tehnyt useita ooppera- ja oratoriolevytyksiä. Hänen levytyksensä Richard Straussin orkesterilauluista Marek Janowskin johtaman Berliinin Radion Sinfoniaorkesterin kanssa sai vuonna 2002 arvostetun Gramophone Editor’s Choice Award -palkinnon.

Ansioistaan taiteilijana ja suomalaisen musiikin hyväksi tekemästään työstä Soile Isokoskelle myönnettiin Pro Finlandia- mitali vuonna 2002. Valtion säveltaidepalkinnon hän sai vuonna 2005.

Vuonna 2007 Soile Isokosken levytys ”Luonnotar” Jean Sibeliuksen orkesterisäestyksellisistä lauluista voitti MIDEM Classical Award 2007 -palkinnon "Vocal recitals" –sarjassa sekä BBC Music Magazinen ”Vuoden levy”- palkinnon. Kullervo-levytys Helsingin kaupunginorkesterin kanssa sai Diapason d’or de l’annee- palkinnon 2008.
Syyskuussa 2008 Soile Isokoskelle myönnettiin Wienissä kamarilaulajattaren arvonimi. Toukokuussa 2011 hänet promovoitiin Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan kunniatohtoriksi.

Syksyllä 2014 Soile Isokoski aloitti laulumusiikinlehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa ja toimii lisäksi Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Hän pitää myös mestarikursseja sekä Suomessa että ulkomailla ja toimii laulukilpailujen tuomaristossa, joista mainittakoon Mirjam Helin-kilpailu, BBC Cardiff Singer of the World ja Concours Musical International de Montréal.

Jokilaaksojen Oratoriokuoro
Jokilaaksojen Oratoriokuoro
perustettiin Nivalan PULA!-oopperan kuoron pohjalta esittämään suuria kirkollisia ja maallisia teoksia. Kuoron johtajana on toiminut vuoden 2008 alusta Marita Kaakinen. Muita kuoron valmentajia ovat olleet Anu Rautio, Auli Kärkölä ja Sirpa Kurra. Laulajia on n.55 lähes kaikista Kala- ja Pyhäjokialueen kunnista.
Toiminnan alkutaipaleella kuoro esitti yhdessä Haapaveden kamariorkesterin kanssa Jorma Panulan Peltomiehen rukouksen, Lauri Kilpiön tilausteoksen Yö, myrsky ja tähti, Armas Maasalon Jouluoratorion, Mozartin Requiemin ja Rosenbergin jouluoratorion sekä Ilkka Kuusiston sovittamia joululauluja. Vuoden 2007 itsenäisyyskonsertissa ohjelmassa olivat mm. Sibeliuksen Finlandia ja Oma maa -kantaatti.
Kaakisen kaudella ohjelmistoon ovat tulleet suurteokset Händelin Messias ja J.S.Bachin Jouluoratorio, H-mollimessu ja Johannes-passio. Mozartin Requiem palaa ohjelmistoon säännöllisesti. Tällä hetkellä kuoro valmistautuu palmusunnuntain konserttiin perehtymällä J.S.Bachin Matteus-passioon. Kuoro tekee tiivistä yhteistyötä Haapaveden Kamariorkesterin ja kapellimestari Timo Hannulan kanssa.

Marita Kaakinen
Musiikkipedagogi Marita Kaakinen (s. 1976) on kokkolalainen laulaja, kuoronjohtaja, säveltäjä, sekä kuoronjohodon- ja laulunopettaja. Hänen ammattitaitonsa juuret ovat syvällä Klemetti-opiston ja Suomen konservatorioiden inspiroivassa maaperässä. Lauluopintoja Kaakinen on tehnyt klassisen ja kansanlaulun parissa.

Kaakinen työskentelee laulunopettajana Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa. Jokilaaksojen Oratoriokuoron lisäksi hän johdettavanaan ovat Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro, Naiskuoro Ultima Thule, Kokkola Oulu Ensemble ja Naiskuoro Merikosken Laulu. Sen lisäksi hän laulaa naislauluyhtye Kuurassa.

Vuonna 2003 Klemetti-kilpailussa Orivedellä Kaakinen palkittiin Yleisradion stipendillä ja vuonna 2004 Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto myönsi Kaakiselle työskentelyapurahan säveltämiseen. Lokakuussa 2005 Italiassa Riva del Gardan kuorokilpailussa hänet palkittiin kuoronjohtajien erityispalkinnolla ja heinäkuussa 2006 Kaakinen otti osaa Kiinassa järjestettyyn kansainväliseen Musica Mundi -tapahtumaan Suomen Säveltaiteen tukisäätiön myöntämällä apurahalla.


Janne Oksanen
Pianisti Janne Oksanen (s. 1994) soitti ensimmäisen soolokonserttinsa 15-vuotiaana, jonka jälkeen hän on esiintynyt laajasti kotimaan lisäksi mm. Ranskassa, Italiassa, Yhdysvalloissa, Skandinaviassa, Belgiassa ja Unkarissa. Keväällä 2018 hän esitti Toivo Kuulan koko pianotuotannon loppuunmyydyssä Musiikkitalon Camerata-salissa Helsingissä. Yle Radio 1 äänitti konsertin. Kauden muihin konsertteihin sisältyi mm. resitaaleja Yhdysvalloissa, Lontoossa ja ympäri Suomea. Oksanen julkaisee debyyttilevynsä ”Kuula: Complete Piano Works” 2019 aikana.
Oksanen on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, mm. Suomessa ja Italiassa. Viimeisimpänä saavutuksena mainittakoon erikoispalkinto Parhaasta Bach-tulkinnasta 8. Nordic Piano Competition -kilpailussa Ruotsissa keväällä 2017. Hän on esiintynyt Academy Winds -orkesterin, Vantaan Nuorten Sinfoniaorkesterin ja Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen solistina.
Oksanen on myös monipuolinen pedagogi. Toukokuussa 2018 hän vieraili Lapin musiikkiopistossa mestarikurssiopettajana ja luennoitsijana. Hän on erikoistunut ergonomiseen pianonsoiton lähestymistapaan, Taubman Approach, josta hän kirjoitti kirjallisen maisterityönsä Taubman Approach – pianistin parantava voima, joka huomioitiin mm. Rondo-lehdessä.
Oksanen valmistui Musiikin Kandidaatiksi 2016 ja viimeistelee parhaillaan Sibelius-Akatemian maisteriopintojaan Risto-Matti Marinin johdolla. Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Suomen Kulttuurirahasto, Paulon Säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Kansan Sivistysrahasto ovat tukeneet Oksasen taiteellista toimintaa.

Ilkka Paananen
Ilkka Paananen opiskeli pianonsoittoa Kuopion konservatoriossa Jarmo Rädyn, Sibelius-Akatemiassa Eero Heinosen ja Lontoossa Phyllis Sellickin johdolla. Opintojaan hän on täydentänyt mestarikursseilla opettajinaan mm. Dmitri Baskirov, Ralf Gothoni ja Dalton Baldwin. Ilkka Paananen voitti Maj Lind-pianokilpailun ensimmäisen palkinnon vuonna 1982 ja sai tanskalaisen Sonning-säätiön palkinnon 1985.

Ilkka Paananen työskentelee vapaana taiteilijana. Hän esiintyy kotimaan lisäksi monissa Euroopan maissa, Kaukoidässä ja Yhdysvalloissa. Konserttimatkat ovat ulottuneet myös mm. Meksikoon ja Chileen ja viime aikoina erityisen usein Kiinan suuriin kaupunkeihin.
Paananen tunnetaan liedpianistina yhteistyöstään mm. Dilbérin, Elina Garančan, Jorma Hynnisen, Kaludi Kaludowin, Jaakko Kortekankaan, Jaakko Ryhäsen, Matti Salmisen ja Gabriel Suovasen kanssa..

Paananen on ollut osallisena monissa cross-over näyttämö-, elokuva- ja televisioproduk-tioissa ja hänellä on myös lukuisia levytyksiä.

Tero Pajunen
Tero Pajunen on turkulaissyntyinen laulaja-lauluntekijä, vokaalitaiteilija, kansanmuusikko ja musiikkipedagogi – kävelevä laulu. Pajunen värittää perinteistä folk-ilmaisua mm. yläsävel- ja kurkkulaulaen, ja hänellä riittää lauluja kymmenen vuoden ajalta kaikille vauvasta vaariin. Ensimmäisen soololevyn tarinoissa elämä ja kuolema kulkevat kauniisti käsi kädessä ja herkkä kohtaa humoristisen. Tero on vuoden 2015 Konsta Jylhä-kilpailun vapaan sarjan voittaja ja lapsiyleisölle tuttu Lastenmusiikkiorkesteri Ammuun heppana.

Mikko Vaismaa
Jyväskyläläinen stand up- koomikko Mikko Vaismaa tekee komiikkaa suurella sydämellä. Hän nauttii tehdä esitystä yhdessä yleisönsä kanssa, eikä kukaan lähde pois kylmänä, jos ei sitten kuole nauruun. Yli kymmenen vuoden aikana Mikko on kartuttanut kokemustaan hyvin erilaisten yleisöjen kanssa. Esitys sisältää asiaa asian vierestä ja huumoria Mikon arjesta ja juhlasta. Parasta palautetta koomikolle on, jos yleisö lähtee esityksestä sellaisissa fiiliksissä, että tällä jaksaa seuraavat kaksi viikkoa, eikä haittaa vaikka tunne kantaisi pidemmällekin.

Senni Valtonen
Senni Valtonen on musiikin sekatyöläinen: kanttori, opettaja, teatterimuusikko ja säveltäjä, joka uiskentelee mielellään erilaisten soittimien ja taiteenmuotojen sopassa. Senni toimii kanttorin virassa Helsingissä Munkkiniemen seurakunnassa. Kanttorin työn ja konsertoimisen lisäksi hän on mm. toiminut muusikkona Suomen Kansallisteatterissa ja opettajana Sibelius-Akatemiassa sekä Tumainin yliopistossa Tansaniassa. Viime aikoina työn alla on ollut mm. Psalttamus – pelimannivirsiä -levy Timo Alakotilan ja Maria Kalaniemen kanssa sekä Åbo Svenska Teaternissa esitettävä Kalevala-produktio. Sennille rakkaita ovat erilaiset kansansoittimet, rikas soinnillinen ilmaisu sekä musiikin yhteinen kokeminen ja eläminen.

Raimo Vertainen
Raimo Vertaisen kenttä musiikin parissa on laaja. Kapellimestari, opettaja, taiteellinen johtaja, sovittaja, organisaattori, muusikko ja ideoitsija - Kaikki määreet sopivat. Työn tulokset ovat parhaiten kuultavissa Vertaisen taidolla johtamien orkestereiden konserteissa.

Merkittävää on ollut hänen yhä jatkuva työnsä perustamansa tango-orkesteri Guardia Nuevan kapellimestarina.

Vertaisen työn taustalla ovat laajat opinnot harmonikan soitossa. Solistien ja eri kokoonpanojen kanssa tapahtunut toiminta on tuonut alan kilpailujen ensipalkintoja ja konsertointia 18 eri maassa.

Raimo Vertainen on toiminut aktiivisesti myös merkittävien tapahtumakokonaisuuksien perustajana. Näistä mainittakoon mm. Kokkolan Talviharmonikka-festivaali sekä Brahe Classica -konserttisarja.

Syksyllä 2018 Raimo Vertainen valittiin Liettuan Kaunasissa Kansainvälisen Harmonikkaliiton (Confedèration Internationale des Accordèonites) musiikkikomitean jäseneksi kaudeksi 2019-2022. • Johanna Försti (kuva: Tero Ahonen)
  Johanna Försti (kuva: Tero Ahonen)
 • Esko Grundström (kuva: Mika Haaranen)
  Esko Grundström (kuva: Mika Haaranen)
 • Guardia Nueva
  Guardia Nueva
 • Mikko A. Himanka
  Mikko A. Himanka
 • Soile Isokoski (kuva: Heikki Tuuli)
  Soile Isokoski (kuva: Heikki Tuuli)
 • Jokilaaksojen Oratoriokuoro
  Jokilaaksojen Oratoriokuoro
 • Marita Kaakinen
  Marita Kaakinen
 • Janne Oksanen (kuva: Pekka Laine)
  Janne Oksanen (kuva: Pekka Laine)
 • Ilkka Paananen (kuva: Valtteri Kantanen)
  Ilkka Paananen (kuva: Valtteri Kantanen)
 • Tero Pajunen (kuva: Hermanni Vuorisalo)
  Tero Pajunen (kuva: Hermanni Vuorisalo)
 • Mikko Vaismaa
  Mikko Vaismaa
 • Senni Valtonen
  Senni Valtonen
 • Raimo Vertainen
  Raimo Vertainen
 • Suomen ev.lut. kirkko - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan seurakuntayhtym - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Lohtajan seurakunta - Kirkkomusiikkijuhlien tukija
 • Kokkolan kaupunki - Kirkkomusiikkijuhlien tukija