Lohtajan pappila

Alaviirteentie 105

Lohtajan kirkkoherranpappila Saukko on sijainnut samalla paikalla yli 400 vuotta. Ensimmänen ehdotus pappilan nykyisen päärakennuksen syntymäpäiväksi on 12.6.1797, jolloin lääninrovasti Anders Chydenius piti rovastintarkastuksen. Sen yhteydessä laadittiin sopimus pappilan uuden päärakennuksen tekemisestä. Piirustukset hyväksyttiin joulukuussa 1797. Pappilan 200-vuotisjuhlia vietettiin 2003, sillä ensimmäinen isäntä, Anders Törnudd, asettui taloon vuonna 1803.

Anders Chydeniuksen luonnos Lohtajan pappilaksi on niin lähellä nykyistä, että häntä voidaan pitää yhtenä sen tekijöistä. Professori Armas Luukko sanoo Suur-Lohtajan historiassa Lohtajan pappilaa yhteisen Suur-Lohtajan kirvesmiesten kauniiksi muistomerkiksi.

Karttalinkki
  • Keski-Pohjanmaan Konservatorio - Kirkkomusiikkijuhlien tukija